Тест

Мережевий двохканальний стереоресивер Marantz NR1200

В наш час любий аудіокомпонент, який з’являється на ринку, окрім гарного звучання, повинен мати широкі комутаційні можливості, аби задовольнити потреби покупців, які звикли слухати музику не тільки з фізичних носіїв, але й через домашню мережу або Інтернет. Новий двохканальний стереоресивер Marantz NR1200 повністю відповідає цим вимогам і призначений для тих меломанів, які хотіли б мати вдома універсальну систему для перегляду фільмів та прослуховування музики.

 

 

 

Marantz NR1200

 

 

 

Як відомо, спрямованість багатоканальних AV-ресиверів на домашній кінотеатр має певні компроміси при розробці цифрової і аналогової частин. Ці компроміси неминуче негативно позначаються на стереозвучанні. Що ж до Marantz NR1200, то це стереофонічний комопнент, спеціально розроблений саме для роботи у складі музичної системи.

Знайомство з NR1200 почнемо з дизайну. Він лаконічний і витончений. Корпус Marantz NR1200 вдвічі нижчий в порівнянні з традиційними AV-ресиверами, це спрощує його розташування в домашній системі. NR1200 виконаний в фірмовому стилі Marantz з масивною алюмінієвою передньою панеллю, на якій дуже зручно розміщені всі необхідні органи управління. Строго по центру знаходиться монохроматичний дисплей. Симетрично з обох боків від нього розташувались регулятор вибору входу і енкодер. Під дисплеєм — кнопки управління, USB-вхід і чвертьдюймовий роз’єм для навушників.

Marantz NR1200 побудований по класичній схемі інтегральних підсилювачів, з використанням повністю дискретних схем і високоякісних компонентів в найбільш важливих звукових каскадах. Вихідні схеми мають симетричну топологію, а для живлення різних схем пристрою використовуються роздільні обмотки мережевого трансформатора. До ресивера можна під’єднати дві пари АС, а для налаштування характеру звуку передбачені регулятори тембру.

Набір фізичних входів в Marantz NR1200 вельми обширний: окрім п’яти роз’ємів HDMI, кожен з яких підтримує HDCP 2.3, 4K Ultra HD 60 Гц відео, HLG та інші актуальні доповнення, тут є коаксиальний и оптичний цифрові входи, а також порт USB-A для підключення зовнішніх аудіоносіїв. Є один HDMI-вихід з функцією ARC (Audio Return Channel). Аналогові входи представлені п’ятьма парами RCA, а також входом для вбудованого ММ-фонокорректора (який став вже обов’язковим), зібраного на фірмових модулях Marantz HDAM і призначений для підключення головок з рухомим магнітом з чутливістю від 2,5 мВ.

Також модель має всі сучасні стримінгові і бездротові технології, в тому числі Spotify, Amazon Music, Tidal, інтернет-радіо TuneIn. Є підримка бездротової мультирум-мережі HEOS. Ці можливості доповнені наявністю Apple AirPlay 2 и Bluetooth, а після оновлення вбудованого програмного забезпечення (в швидкому часі) в доступі буде підтримка функції Bluetooth Out, яка дозволить під’єднати до NR1200 Bluetooth-навушники (так нам обіцяє виробник).

В цифровій частині аудіосистеми — по два окремих на кожний канал ЦАП AK4458 виробництва японської компанії Asahi Kasei. Таке рішення дозволило отримати якнайкраще співвідношення сигнал/шум, зменшити спотворення і розширити динамічий звуковий діапазон. Marantz NR1200 відтворює аудіо в форматах High Resolution: PCM до 24 біт / 192 кГц і DSD 5,6 МГц.

Модель виконана в симетричній топології, значна частина звукового тракту розроблена в концепції «подвійне моно». Стосовно живлення, то в NR1200 встановлені спеціально розроблені фірмові конденсатори. Вбудований дискретний підсилювач потужності, згідно даних виробника, видає 2 × 75 Вт на 8-омну акустику, а на 6 Ом здатний видати всі 135 Вт. Marantz NR1200 має вбудований підсилювач для навушників, який оснащений регулятором гучності, модулем HDAM-SA2 і забезпечує можливість вибору коефіцієнта підсилення.

При підключенні до телевізора NR1200 видає екранне меню, навігатором по якому є Setup Аssistant. Перш за все він пропонує вибрати мову. Хоча процесорна електроніка відрізняється незначною затримкою між командою і її виконанням — до цього портібно звикнути. Функції HDMI CEC забезпечать просте керування ресивером NR1200 за допомогою пульта від Smart TV.

NR1200 також сумісний з голосовим управлінням Amazon Alexa, Google Assistant або Apple Siri — на вибір. Набір доступних функцій в даному випадку залежить від конкретного голосового агента. Помічник Setup Assistant запропонує підказки на графічному дисплеї, чотири кнопки Smart Select на пульті можуть бути переналаштовані під функції, згідно до ваших вподобаннь. Замість пульта можна використати мобільний ґаджет з універсальним додатком Marantz 2016 АVR Remote. Його можна скачати по QR-коду, який є в інструкції для користувача.

Підключення до мережі як дротове, так і бездротове. Для бездротового підключення в верхніх кутах задньої панелі є два роз’єми з маркіровкою «Bluetooth/Wi-Fi ANTENNA». Вбудований Wi-Fi підтримує діапазони 2,4/5 ГГц. Антени можна розмістити за корпусом таким чином, щоб вони були непомітними.

Є також RCA-вхід/вихід дистанційного управління для підключення інфрачервоних приймачів/передавачів, за допомогою яких можна управляти як NR1200, так і зовнішніми пристроями з іншого приміщення. Для дистанційного сервісного управління система підтримує технологію Domotz Pro з виділеним інтерфейсом.

В ресивері передбачено три режими відтворення звукових трактів: Stereo, Direct и Pure Direct. Найбільш цікавий — Pure Direct. Це варіант, який максимально виключає вплив на звуковий тракт, змінити тембр чи баланс неможливо, оскільки такі регуліровки в цьому режимі просто не працюють. Звучання в Pure Direct прозоре і чисте, але без зайвих акцентів.

Звучання в форматі Hi-Res з бітрейтом 24/96 продемонструвало значні переваги над стандартним форматом CD. Воно тут ніжне, бархатисте, бас артикульований, зібраний. При підключенні по Bluetooth якість звучання файлів того ж CD-формату в порівнянні з USB залишається майже незмінною.

 

 

Marantz NR1200

 

 

Щодо аудіосупроводу до кінофільмів, то NR1200 автоматично здійснить знижуюче до стереоваріанту мікшування всіх форматів оточуючого звуку. При цьому передбачена підтримка двух сабвуферів. Режим роботи із незначною затримкою в часі — Auto Low Latency Mode (ALLM) — ґарантує власникам, наприклад, Xbox One більш швидку реакцію в іграх.

Загалом, якщо говорити про якість звучання, Marantz NR1200 залишає приємні враження. Це фірмове звучання із збалансованим і чітким нижнім діапазоном, кришталево-чистою верхньою перкусією і дуже природнім вокалом. А по співвідношенню ціна/якість Marantz NR1200 виявляється набагато привабливішим, аніж найближчі аналоги. Система на основі цієї моделі стане альтернативою будь-якому просунутому саундбару в плані отримання класичного стерео від вельми гідного джерела з розвиненими можливостями доступу до контенту.

 

При тестуванні використовували:

 

Обладнання

Акустична система DALI Oberon 3

iPhone 8

 

Аудіо

Джамала. Подих (2015). Google Play Music

 

Оцінки

Дизайн…………………………………. 7

Технологія……………………………. 7

Конструкція і виконання………….. 8

Комутація……………………………… 8

Звук…………………………………….. 8

Ціна/якість……………………………. 8

Вердикт……………………………………………. 7,7

 

Характеристики

Підсилювач потужності

Номінальна потужність, Вт: 75 + 75 (8 Ом, 20—20 000 Гц при загальному коефіцієнті гармонік 0,08%); 100 + 100 (6 Ом, 1 кГц при загальному коефіцієнті гармонік 0,7%)

Вихідні роз’єми, Ω/Ом: 4–16

Вхідна чутливість, мВ: 130

Частотна характеристика (+1, –3 дБ; режим Direct), Гц: 10–100 000

Співвідношення сигнал/шум (режим Direct), дБ: 98

Фонокоректор

Вхідна чутливість, мВ: 2,5

Відхилення від характеристики RIAA (20–20 000 Гц), дБ: ±1

Співвідношення сигнал/шум (IHF-A), дБ: 74

Коефіцієнт нелінійних спотворень (1 кГц, 3 В), %: 0,03

Споживання

Режим очікування, Вт: 0,1

Управління мережею (Bluetooth), Вт: 3,0

Управління мережею (Ethernet), Вт: 3,1

Управління мережею (Wi-Fi), Вт: 3,5

В режимі Standby, Вт: 0,5

Розміри, мм: 440 х 378 х 105

Вага, кг: 7,9

 

 

Marantz NR1200

Автор публикации

не в сети 2 недели

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий