Авто Обзоры

ESB 5.6K2 CX Cinquemila компонентна акустика

ESB 5.6K2 CX Cinquemila компонентна акустика

Італійська компанія ESB – один із тих виробників, які не втратили власну інженерію і не віддали виробництво на відкуп китайським фабрикам. І не тільки виробництво – абсолютна більшість динаміків ESB також збирається в Італії. Це справедливо і для нової серії акустики ESB Cinquemila.

Власне, ім’я ESB існує вже понад 50 років. У домашньому аудіо воно відомо трохи більше, хоча автомобільні «олдскульники», можливо, пам’ятають стару акустику Zapco – на їхніх кросоверах теж можна було знайти напис «by ESB». Ідеї, розуміння, базові знання електроакустичних принципів і, перш за все, пристрасть до високоякісного звуку – це основи історії ESB.

В перекладі з італійської Cinquemila перекладається як 5000. Філософія цієї серії полягає у створенні акустичної системи з надзвичайно високою перехідною характеристикою (динамічною), щоб отримати відтворення музики з більш реалістичною дією та залученістю.

Для досягнення цього основною метою було зменшити рухомі маси, щоб зробити рухому частину гучномовця легкою та швидкою, тим самим сприяючи раптовим змінам руху, що передаються музичним твором через підсилювач.

До складу 5000 серії входять 3-смугова акустична система 5.6K3U з ексклюзивним компонентним драйвером UMA, 3-смугова 5.6K3, 2-смугова 5.6K2. Знайомство з цією акустикою почнемо з комплекту з пасивними кросоверами 5.6K2 CX. Можна також придбати комплект без кросоверів (і без «хвостика» CX в назві) і коштуватиме він дешевше.

Конструктивні особливості акустики ESB

Вуфери

Вуфер 6,5″/165 мм. Він має модельний індекс – ESB 5.165. Металеві деталі, виготовлені з твердого та очищеного від домішок матеріалу, обробляються на верстатах з ЧПУ для максимальної лінійності магнітного потоку та мінімальних магнітних втрат. Це зменшує спотворення на високих рівнях потужності.

В магнітному полі розміщене кільце з чистої міді для зменшення гармонійних спотворень. Двошарова звукова котушка 25 мм CCAW (Copper Clad Aluminium Wire), яка намотана на алюмінієвий каркас, забезпечує виняткову потужність та відтворення без компресії для обробки найвибагливіших музичних пасажів.

esb woofer вуферы акустика в авто
Вуфери виглядають дуже солідно

Армований вуглецевим волокном композитний полімерний матричний експонентний дифузор забезпечує виняткову жорсткість у поєднанні з дуже низькою вагою.

Рама з восьми здвоєних ребер з антирезонансних та демпфуючих матеріалів з АБС-пластику, армованого вуглецевим волокном, забезпечує різке зменшення зворотної віддачі конуса, високу структурну жорсткість і жорсткість кручення для ідеального вирівнювання деталей і дуже жорстких допусків конструкції.

конструкция динамика esb
Армований вуглецевим волокном дифузор вуфера і рама із восьми здвоєних ребер

Ексклюзивний дизайн двохвильової гумової підвіски ESB TSW (подвійна симетрична хвиля) дозволяє здійснювати екскурсію з ідеальною прогресією та лінійністю. Ця функція забезпечує природне відтворення низьких частот як при низькій, так і при високій гучності.

У звукових котушках, судячи з опису, використовуються CCA-провід і алюмінієві каркаси, а магнітних системах додані кільця Фарадея. Матеріал центруючих шайб – метаарамідне волокно Conex. Це забезпечує плавний та полегшений хід при низьких відхиленнях та м’яко утримує конус при високих відхиленнях, тим самим збільшуючи корисний частотний діапазон.

Велика увага була приділена осьовій та радіальній вентиляції рухомої котушки, щоб забезпечити високу потужність, зменшити спотворення та збільшити термін служби. Осьового каналу в керні немає, верхніх вікон під центрувальною шайбою теж. Повітря прокачується через канали в нижній шайбі магнітопроводу по периметру котушки – це навіть ефективніше за звичайні рішення.

Твітери

Твітери Cinquemila також мають свій модельний індекс – ESB 5.028. Вони теж дуже незвичайні, з 28-міліметровими карбоновими куполами (номінально разом із підвісами виходить близько 33 мм). Вони не заглиблені в корпус, а трохи виступають над площиною.

esb твиттеры автомобильная акустика
Твітери не заглиблені в корпус, а трохи виступають над площиною

У твітері використовується дуже великий вентильований неодимовий моторний магніт, оптимізований за допомогою комп’ютерного моделювання (FEA) для підвищення ефективності та покращення лінійності разом із усіма відхиленнями звукової котушки.

Неодимовий магніт – це високоякісний тип, який зменшує магнітні втрати при підвищеній температурі та концентрує більше енергії у невеликому просторі.

Всі деталі двигуна виготовлені на верстаті з ЧПУ. Це забезпечує більш жорсткі допуски та покращені характеристики.

Велика увага була приділена осьовій та радіальній вентиляції рухомої котушки, щоб забезпечити високу потужність, зменшити спотворення та збільшити термін служби. Осьові вентиляційні отвори зменшують стиск повітря в задній частині купола, значно зменшуючи спотворення та розширюючи відгук на низькі частоти.

Особливе акустичний опір допомагає контролювати Оts. Залишкові резонанси пригнічуються підкупольним демпфуючим матеріалом dB Cloth®, який розширює частотну характеристику до нижньої межі та знижує гармонічні спотворення.

Звичних сіток немає, натомість – захисні дуги. За замовчуванням ця частина сіра, але лицьові елементи можна поміняти – у комплекті йдуть ще з червоними вставками.

ESB 5.6K2 CX Cinquemila кроссовер кросовер
Кросовер

Кросовер

Як і всі складові ESB 5.6K2 CX Cinquemila, пасивний кросовер також має модельний індекс 5.6K2CX. Цей 2-смуговий кросовер повинен справлятися з екстремальними коливаннями динаміки, повним діапазоном звукових частот та змінним імпедансом навантаження гучномовця.

Пасивні кросовери ESB ретельно спроектовані, щоб ідеально відповідати характеристикам динаміків, для яких вони призначені, і підтримувати акустичний однорідний відгук у всьому звуковому спектрі. Така складна конструкція потребує дуже жорстких виробничих допусків. Звичайні кросовери, наприклад, часто використовують електролітичні конденсатори з допусками +/- 20% та металевим сердечником на котушках індуктивності.

Реакція часто неправильна, а характеристики можуть змінюватися від пристрою до пристрою. З іншого боку, у всіх кросоверах ESB використовуються тільки неіндуктивні поліпропіленові або майларові діелектричні конденсатори (не електролітичні), які індивідуально протестовані на відповідність допускам ESB.

Спеціальні котушки індуктивності, що використовуються, мають надзвичайно малі втрати, тому потужність приводу акустичної системи не втрачається в мережі. І вхідні, і вихідні з’єднання виконані за допомогою міцних двосторонніх гвинтів, що фіксують аудіороз’єми. Вони приймають кабелі перетином до 45 мм (6 AWG). На платі використовуються товсті мідні доріжки для обмеження втрати сигналу.

Технічні характеристики ESB Cinquemila:

ESB 5.165

  • Тип: вуфер
  • Розмір, дюйми (мм): 6,5 (165)
  • Номінальний імпеданс, Ом: 4
  • Номінальна потужність, Вт: 160
  • Пікова потужність, Вт: 320
  • Частотний діапазон, Гц: 50–3500
  • Чутливість (1 В / 1 м), дБ: 92

ESB 5.028

  • Тип: твітер купольний
  • Розмір, дюйми (мм): 1,1/28
  • Номінальний імпеданс, Ом: 4
  • Номінальна потужність, Вт: 110
  • Пікова потужність, Вт: 220
  • Частотний діапазон, Гц: 900–25 000
  • Чутливість (1 В / 1 м): 91

ESB 5.6K2CX (опційно)

  • Тип: кросовер 2-смуговий пасивний
  • Частота кросовера, кГц: 2,1
  • Крутизна: 12 дБ/окт LP Butterworth; 12 дБ/окт HP Butterworth
  • Високий рівень частоти, дБ: 0/-2
  • Низькочастотна секція: ESB 5.165
  • Всокочасотна секція: ESB 5.028
  • Потужність, Вт: 300

Pro:

Солідна конструкція. Висока чутливість. По-концертному щільний, динамічний саунд

Contra:

Звукорежисерам таке звучання сподобається більше, аніж музичним естетам

Resume:

Елегантна і технологічна акустика з якісним звуком

Автор публикации

не в сети 4 часа

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий