Обзоры

Аудіопроцесор Audison Bit One HD Virtuoso

Аудіопроцесор Audison Bit One HD Virtuoso

Роздрібна ціна: €1390

 

Наприкінці минулого року Elettromedia повідомила по випуск нового сигнального процесора Audison bit One HD Virtuoso з доволі радикальним оновленням програмного забезпечення для існуючого Audison bit One HD. Фактично, Virtuoso – це версія bit One HD з більш вдосконаленою аналоговою частиною. Щодо «математики», то вона у обох процесорів однакова.

Для початку зазирнемо в словник іншомовних слів. Термін «віртуозний» походить від італійського virtuoso, що означає – майстерний, досконалий. Audison bit One HD Virtuoso повністю відповідає цим ознакам, і є унікальним поєднанням можливостей для налаштувань безкомпромісних автомобільних High-End-аудіосистем для віртуозного виконання музики.

Глибоке розуміння алгоритмів програмування та накопичений командою розробників Audison досвід, численні обʼєктивні тести та прослуховування – все це вкупі доволило bit One HD Virtuoso досягнути нового рівня якості звуку з новими можливостями.

 

Серцем bit One HD Virtuoso є високопродуктивний цифровий сигнальний процесор
Analog Devices SHARC ADSP-21489 (SHARC – Super Harvard ARchitecture Computer). Процесори цього сімейства відрізняються високою продуктивністю арифметичних операцій з 32-розрядними числами. Програмування функцій процесора здійснюється за допомогою операційного середовища SigmaStudio for SHARC, яке постачає розробник – Analog Devices.

 

Bit One HD Virtuoso – один з небагатьох аудіопроцесорів, який може працювати в двох режимах: 9-канальному режимі с FIR-кросоверами (Finite Impulse Response) і еквалайзерами і 13-канальному IIR (Infinite Impulse Response). Має13 виходів в стандартному режимі роботи і 9 – в режимі с FIR-фільтрами (Finite Impulse Response). Відомо, що FIR-фільтри або фільтри з кінцевим імпульсним відгуком дуже популярні в професійній аудіотехніці, оскільки мають найменший вплив на фазову характеристику сигналу при зміні його амплітуди.

Audison bit One HD Virtuoso оснащений двома оптичними цифровими входами Optical IN TOSLINK. Це надає можливості підʼєднати до нього водночас два цифрових джерела, наприклад, ОЕМ-інтерфейс шини MOST та автономний Hi-Res-плеєр.

 

Максимально розгалужені можливості підключення до різноманітних джерел сигналу включають 12-канальний високорівневий вхід Speakers IN, 6-канальний лінійний вхід PRE IN і стереовхід AUX. Процесор має до 13 незалежних каналів для налаштувань, що цілком достатньо для абсолютної більшості аудіосистем найскладнішої конфігурації.

 

 

Audison Bit One HD Virtuoso детальный обзор

 

Підключення до підсилювачів виконується або через аналогові лінійні виходи PRE OUT, або через цифровий інтерфейс АС / AD Link – ця технологія має назву Audison Full DA HD і сумісна зі старшими серіями підсилювачів Audison – Thesis ТН и Voce. Концепція передачі цифрового аудіосигналу від процесора до підсилювачів по Ethernet кабелю входить до царини професійного аудіо, її серійне використання в індустрії Car Audio унікальне і не має аналогів.

 

 

Audison Bit One HD Virtuoso обзор

 

 

Процесор має складну модульну архітектуру з використанням декількох печатних плат, які ізольовані одна від одної, а також від зовнішнього впливу електромагнітними екранами. Плата аналогових входів (Analog Input) обладнана високоякісними аналого-цифровими конверторами (ADC) Cirrus Logic CS5366 з роздільної здатністю 192 кГц / 24 біт. На основній материнській платі (Mother Board) вдосконалені характеристики блоку живлення для зняття ризику в разі відключенні під час просадки напруги. Аудіофільські компоненти також використовуються в основних елементах аналогового сигнального тракту. Це і мініатюрні електролітичні конденсатори ELNA серії SILMIC, і високоякісні конденсатори WIMA з металізованою поліпропіленовою плівкою, і високоякісні операційні підсилювачі Texas Instruments OPAx134 серії SoundPlus.

 

 

Audison аудиопроцессор обзор

 

Налаштування bit One HD Virtuoso виконується за допомогою нового програмного забезпечення версії 2.0, яке повністю сумісне з процесором bit One HD. Нова прошивка (FW – Firmware) 2.0 підтримує обидва режими роботи процесора (FIR і IIR) і не потребує перезавантаження системи при зміні конфігурації. Також існіють розширені можливості реалізації складних сценаріїв відновлення аудіосигналу при підключенні до складних штатних аудіосистем.

Оновлений графічний інтерфейс (GUI – Graphic User Interface) дозволяє виконувати операції з меншою кількістю інтервалів. Інтерфейс інтуїтивно зрозумілий і простий, всі основні налаштування розміщені в одному вікні, і в той же час для більшої наочності зʼявилась можливість «розгорнути» деякі вікна окремих інструментів.

 

 

аудиопроцессор обзор

 

 

На борту процесора bit One HD Virtuoso – декілька багатосмугових параметричних еквалайзерів, які можна використовувати разом чи окремо:

  • Channels EQ для кожної з шести груп каналів Front/Rear L/R + Center + Sub призначений для точного налаштування АЧХ-системи;
  • Main EQ – 6-смуговий для загального налаштування всіх вхідних каналів;
  • Input EQ – 10-смуговий (9 FIR + 1 IIR) для кожного із доступних аналогових або цифрових входів. Його основне призначення – регулювання Master-входу Speakers IN в ручному режимі і усунення артефактів, які могли «залишитися» після дееквалізації ОЕМ-джерела в автоматичному режимі (Master De-EQ / Phase Alignment);
  • Dynamic EQ – 3-смуговий для автоматичної тон-компенсації спотворень АЧХ на різних рівнях гучності;
  • Bass Boost – додаткове регулювання в НЧ-діапазоні.

 

Значні можливості еквалізації вимагають точного контролю, тому процесор має сумісність з унікальним вимірювальним комплексом Audison bit Tune, в тому числі і стосовно створення автоматичних налаштувань.

 

 

Audison аудиопроцессор

 

В комплектацію bit One HD Virtuoso входить пульт нового покоління DRC MP (Digital Remote Control Multimedia Play), за допомогою якого виконуються основні функції керування процесором, а саме: регулювання гучності, вибір джерела, перемикання між заздалегідь збереженими в памʼяті налаштуваннями (всього 8 пресетів). Яскравість і колір кнопок пульта кастомізуються за допомогою RGB-підсвітки, оскільки сам пульт має автоматичний індикатор рівня зовнішнього освітлення. За допомогою енкодеру пульта також можна керувати основними функціями медіаплеєра Audison bit Play HD.

 

Audison bit One HD Virtuoso має просунуті можливості OEM-інтеграції: він уміє не просто «збирати до купи» нещадно скореговані сигнали з їх дееквалізацією, а й компенсувати затримки в окремих каналах. Нова опція програмного забезпечення відображає АЧХ кожного вхідного каналу окремо до їх підсумовування в вікні Input Analysis. Ще дві нові і унікальні функції – це аналіз полярності і фази кожного вхідного каналу Polarity Check і Phase Analysis.

Але навіть з таким багатим функціоналом керувати процесором дуже просто. Головний принцип, яким керувались в Elettromedia при розробці bit One HD Virtuoso – це «What You Hear Is What You See» – «Що ти чуєш є те, що ти бачиш». Здається, вдалося.

 

Тип  автомобільний HI-RES аудіопроцесор
Процесор обробки аудіосигналу  Analog Device SHARC™ ADSP-21489, тактова частота 450   МГц, обчислення в форматі 32 біт з плаваючою комою
DAC/ADC  Cirrus Logic CS 4385 и CS 4365 з підтримкою сигналу   роздільної здатності до 24 біт / 192 кГц; Cirrus Logic CS   5368 з підтримкою сигналу роздільної здатності до 24 біт   / 192 кГц
Аналогові входи високого рівня  12-канальний Speakers IN Ch 1 – Ch 12
Аналогові лінійні входи  6-канальний PRE IN Ch 1 – Ch 6, стерео AUX L/R
Аналогові аудіовиходи  13-канальний в режимі IIR, 9-канальний в режимі FIR
Цифрові аудіовходи  2 Optical IN TOSLINK
Цифрові аудіовиходи  AD Link 1/2: 8-канальний Ch 1 – Ch 8 в режимах IIR и FIR   5-канальний Ch 9 (1) – Ch 13 (5) в режимі IIR, 1-канальний Ch 9 (1) в режимі FIR
Програмне забезпечення  bit One HD software
Підключення до PC  1 порт microUSB
Сумісні ОС  Сумісне с ПК під керуванням Microsoft Windows (32/64  bit): XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10
Кросовер Full Range/ High Pass / Low Pass / Band Pass Linkwitz- Riley @ 12 / 24 / 36 / 48 дБ/окт. Butterworth @ 6 / 12 / 18 / 24 / 30 / 36 / 42 / 48 дБ/окт. Bessel @ 6 / 12 / 18 / 24 / 30 / 36 дБ/окт. FIR @ 6 / 12 / 18 / 24 / 30 / 36 / 42 / 48 дБ/окт. Low Pass: от 10 Гц до 20 кГц (з інтервалом 1 Гц) High Pass: от 10 Гц до 20 кГц (з інтервалом 1 Гц) 0 / 180°
Діапазон частот, Гц   10 – 44 000
Габаритні розміри, Д х Ш х В, мм  148 х 43,6 х 233
Вага, кг  1,77
Пульт ДК

 DRC MP в комплекті

Автор публикации

не в сети 12 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий