Тест

Аудіопроцесор Helix DSP ULTRA

Helix DSP ULTRA аудиопроцессор тест

Резюме

Helix DSP ULTRA є ідеальним «інструментом» для любителя аудіофільської музики з найвищими вимогами.

 

Роздрібна ціна: €1200

 

З латини ultra означає — багато більше, поза межами. І це справді так: новий Helix DSP ULTRA — це не просто наступна версія сигнального процесора із збільшеною кількістю каналів. Швидше, це наступна технологічна віха, яку демонструє Audiotec Fischer у галузі технологій DSP.

 

Незважаючи на широкий спектр функцій, Helix DSP ULTRA має лаконічний та позачасовий дизайн, він досить компактний і ідеально підходить для швидкої та зручної установки. Зверху красується логотип компанії, назва пристрою, країна-виробник. Нічого зайвого.

 

Якщо порівняти DSP ULTRA з попередньою топ-моделлю DSP PRO MK2 (8 входів, 10 виходів), то тут додатково з’явились лише два виходи. Але це на перший погляд. З часу появи DSP PRO відбулося багато чого, отож продуктивність цих двох DSP майже незрівнянна.

 

 

Helix DSP ULTRA цена

 

 

Зазирнувши всередину, ви розумієте, чому це так: логічна схемотехніка, якісні комплектуючі, найкращі мікросхеми від AKM з 32-бітною роздільною здатністю та першокласним співвідношенням сигнал-шум, дві мікросхеми DSP ADAU1452 від Analog Devices. На входах і виходах — висококласні операційні підсилювачі від Texas Instruments. Звичайно, вхід високого рівня ADEP.3 останнього покоління для діагностики підключених динаміків також є на борту.

 

Helix DSP ULTRA виправдовує свою назву не тільки з точки зору функціональних можливостей, але і щодо якості звуку. Він оснащений двома найпотужнішими 64-бітними процесорами аудіосигналів від Analog Devices, обчислювальна потужність яких становить 2,4 млрд операцій MAC за секунду. Концепція TwinDSP Power забезпечує феноменальні звукові характеристики з пропускною здатністю звуку до 40 кГц. Але це ще не все — величезні зусилля були докладені до фільтрації будь-яких небажаних втручань у живлення окремих елементів. Тобто, додаються можливості зручного керування якістю звучання.

 

В DSP ULTRA впроваджено ще один абсолютно новий принцип обробки звуку: VCP (Virtual Channel Processing). На відміну від попередніх методів, VCP — це багатоетапна концепція обробки сигналів. DSP ULTRA має 8 віртуальних каналів, які маршрутизуються між входами і виходами. Тепер будь-які входи (тил, центр, саб) можуть бути спрямовані на віртуальний фронтальний канал.

 

 

Helix DSP ULTRA аудиопроцессор обзор

 

 

Як приклад: активна трьохсмугова передня система. Якщо вхідний сигнал (наприклад, лівий) спочатку спрямовується до  віртуального каналу, і потім цей сигнал переспрямовується в активну систему (лівий твітер, СЧ/НЧ-динаміки), груповий еквалайзер віртуального каналу впливатиме на всі призначені вихідні канали одночасно, тим самим уникаючи будь-якого негативного впливу на взаємодію окремих каналів гучномовців. DSP ULTRA може також формувати звукову зону для розваг на задньому сидінні.

 

Ще одна новація стосується технології обробки звуку ефектами FX, обробки басів та обробки фронту, яку Helix започаткував минулого року на платформі ACO. Тепер за це несуть відповідальність віртуальні канали замість вихідних каналів, як було раніше. Вільна маршрутизація від віртуальних каналів до фізич­них дозволяє обробляти звук в будь-якому каналі. Нова багатоетапна VCP у поєднанні із зручним програмним забезпеченням DSP PC-Tool дозволяє легко реалізувати навіть дуже складні системні конфігурації.

 

На етапі еквалізації фронтальна обробка була доповнена ще одніє цікавою функцією. Є середній EQ і бічний EQ, кожен з яких впливає на центр і краї звукової сцени. Це є його моделлю для наслідування в студійних технологіях, тому на голоси та барабани (в центрі) і інструменти, наприклад, гітари (збоку), можна впливати окремо.

 

Поступово стає зрозуміло, чому складні звукові системи можуть злагоджено співпрацювати з DSP ULTRA і чому він має два ядра DSP: оскільки 8 віртуальних каналів обчислюються так само, як і фізичні, ми маємо справу з 8 + 8 + 12, тобто з 28 каналами з високою роздільною здатністю 96 кГц, високою частотою дискретизації та великими можливостями виконання.

 

Значним прогресом є розширення вимірювальних функцій. Вимірювання АЧХ за допомогою додаткового мікрофона MTK1 вже давно працює на всіх компонентах DSP, але нещодавно була додана функція ISA. Цей аналізатор вхідного сигналу може здійснювати вимірювання частотної характеристики на будь-якому вході або будь-якій сумі входів.

 

 

Helix DSP ULTRA характеристики

 

 

DSP ULTRA також пропонує широкі можливості адаптації до різноманітних джерел: окрім цифрових входів, має порт розширення HEC для додаткових модулів. Існує також інтерфейс для програмованих дистанційних керувань, в т. ч. і додатком Wi-Fi Control. Helix DSP ULTRA — мрія кожного інсталятора.

 

 

Технічні характеристики

 

Входи: 8 × RCA / Cinch, 8 високорівневих,
1 оптичний S/PDIF,
1 коаксіальний S/PDIF,
1 × Remote In

Виходи: 12 v RCA / Cinch, 1 × Remote Out

Частотний діапазон, Гц: 10–44 000

Вихідна напруга, В: 8

Тип DSP: 2 × процесор аудіосигналів від Analog Devices

Роздільна здатність DSP, біт: 64

Обчислювальна потужність DSP, мГц: 2 x 295 (2,4 млрд MAC операцій/секунду)

Додаткові функції: HEC slot, Ground lift switch, Control Input, 32 Bit CoProcessor, ADEP.3 circuit, Auto Remote switch

Розміри, мм: 40 × 177 × 70

 

 

Pro

Концепція обробки сигналів VCP

Звучання, наближене до студійного

Високий рівень інновацій

Зручне налаштування

Contra

Недоліків не знайшлося

 

Оцінки

Дизайн………………………. 8

Технологія…………………. 9

Конструкція і виконання….. 9

Звук………………………….. 8

Ціна/якість…………………. 7

 

Вердикт………………….. 8,2

Автор публикации

не в сети 11 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий