Тест

Саундбар Sony HT-ZF9

Комплект Sony HT-ZF9 за звучанням помітно перевершує акустику телевізорів і дешевих домашніх кінотеатрів. А по сумісності з форматами об’ємного звучання, комунікативними і сервісними можливостями навіть часом виграє у дорогих просунутих саундбаров від іменитих брендів, хоча і поступається їм в відтворенні справжнього звуку.

Роздрібна ціна: €1025

 

 

Технічні характеристики:

 

Саундбар SA-ZF9

Акустичне оформлення: закрите

Динаміки, тип, розмір, мм: широкосмугові конічного типу, 3 x 46

Вихідна потужність (на канал при 4 Ом, 1 кГц), Вт: 100

Підсилювач: S-Master HX

Входи: HDMI IN 1/2, ANALOG IN 3,5 мм, TV IN (TOSlink), USB тип A

Виходи: HDMI OUT (TV eARC/ARC)

Мережа: Wi-Fi 2,4/5 ГГц, Ethernet

Bluetooth: LDAC, AAC, SBC

Розміри (Ш х В х Г), з рамкою, мм: 1 000 х 64 х 99

Вага, з рамкою, кг: 3,1

 

Сабвуфер SA-WZF9

Акустичне оформлення: фазоінвертор

Вихідна потужність (при 4 Ом, 100 Гц), Вт: 100

Динамік, тип, розмір, мм: конічний, 160

Розміри (Ш х В х Г), мм: 190 х 382 х 386

Вага, кг: 8,1

 

 

Якщо ви не плануєте встановлювати в кімнаті повноцінну систему оточуючого звучання з великою кількістю колонок, то зазвичай домашній кінотеатр будують на основі саундбару. В цьому доволі популярному класі техніки стали зʼявлятися моделі з підтримкою форматів Dolby Atmos і DTS:X, як ось саундбар Sony HT-ZF9.

 

Багато компаній намагаються надати пристроям оригінальні або навіть химерні форми. В Sony HT-ZF9 все просто – прямокутний пластиково-металевий брусок із захисною сіткою на магнітах спереду плюс бездротовий сабвуфер без індивідуальних особливостей. Такий мінімалізм виправданий, оскільки подібний дизайн може поєднуватись майже з будь-яким телевізором.

 

 

 

Комплект Sony HT-ZF9

 

 

Віртуальне оточення формується за допомогою двох фірмових тенологій: S-Force PRO, яка імітує тилові колонки, і Vertical Surround Engine (зображає стельову акустику), за допомогою якої формування стельових каналів повністю моделюється засобами звукового процесора. Тобто, інформація цих каналів випромінюється фронтальними динамічними головками, не використовуючи відображення звукових хвиль.

 

У звуковій панелі працюють всього три широкосмугових динаміка, що реалізують класичне тріо – лівий/правий/центральний. Спрямовані вони вперед на глядача і закриті металевою захисною решіткою, яку при бажанні можна зняти – закріплена вона на магнітах. Але нам здався більш стильним варіант зі встановленою решіткою. Особливо загадково виглядають через перфорацію символи інформаційного дисплея, що світяться.

 

На верхній панелі корпусу розташовані клавіші, за допомогою яких можна вмикати і вимикати саундбар, регулювати гучність, вибирати активний вхід і керувати мережевими підключеннями. Клавіші сенсорні, тому практично не порушують аскетичний дизайн корпусу саундбара. Повний набір налаштувань і регулювань доступний з комплектного пульта ДК, за допомогою якого можна не тільки вибирати активний вхід і управляти гучністю, а й перемикати звукові профілі саундбара і режими DSP, а також регулювати рівні сабвуфера і опціональних тилових колонок (при їх наявності в системі).

Залежно від того, де розташований ваш телевізор, Sony HT-ZF9 можна прилаштувати на стіну під телевізором, скориставшись комплектними кронштейнами, або поставити на тумбу перед телевізором.

 

 

 

 

На задній панелі розташовані два входи HDMI та вихід HDMI з підтримкою ARC, щоб він міг отримувати звук від телевізора, TOSlink, Ethernet, аналоговий 3,5-мм стереовхід і гніздо USB для медіафайлів.

Динаміки саундбара приводяться в рух фірмовим цифровим підсилювачем S-Master HX, який Sony нерідко використовує в різних пристроях. Він був розроблений спеціально для аудіо високої роздільної здатності і працює з цифровим потоком безпосередньо – без конвертації в аналоговий сигнал. Вбудований підсилювач видає по 100 Вт на канал, а ще 100 Вт доводиться на підсилювач сабвуфера, який розгойдує 160-мм дифузор.

 

 

Задняя панель Sony HT-ZF9

 

 

Саундбар може бути інтегрований в домашню комп’ютерну мережу як через порт Ethernet, так і по Wi-Fi. Причому вбудований адаптер підтримує роботу в двох діапазонах – 2,4 і 5 ГГц, що значно спрощує з’єднання в насиченому випромінюваннями міському середовищі. Включення апарату в домашню мережу не тільки дає можливість відтворення мультимедійних файлів з мережевих сховищ, а й надає можливості користуватися підтримуваними мережевими сервісами, такими як бездротова мультирумна система Sony Music Center або популярна технологія Chromecast.

 

Sony HT-ZF9 сумісний із форматом 4K та Dolby Vision, тому можна без проблем підключити плеєр Blu-ray та ігрову консоль до нього. Також є Bluetooth, який підтримується технологією LDAC від Sony, оскільки компанія стверджує, що це відтворення вищої якості з сумісних джерел. Крім звичайних функцій, інтерфейс Bluetooth використовується для зв’язку з комплектним активним сабвуфером та опціональними тиловими АС Sony SA-Z9R. Також саундбар може при необхідності транслювати сигнал на бездротові навушники, наприклад, увечері, коли близькі вже відпочивають. Більш того, якщо у вас сучасний телевізор із підтримкою Bluetooth, то можна позбутися HDMI-кабеля, який з’єднує телевізор і саундбар. В цьому випадку отримуємо дійсно бездротову AV-систему, в якій залишаться тільки кабелі живлення компонентів. Правда, при бездротовому підключенні телевізора всі зовнішні джерела, наприклад, програвач UltraHD Blu-ray, повинні будуть підключатися безпосередньо до телевізора, а саундбар зможе працювати лише в режимі зовнішньої стереофонічної акустики телевізора. Відповідно, доведеться забути про декодуванні форматів об’ємного звучання і формування нехай і віртуального, але навколишнього звукового поля. І, нарешті, найпростіші варіанти для прослуховування музики – підключення саундбару через 3,5-мм стереороз’єм, а також відтворення безпосередньо з USB-флешки.

 

Система сумісна з джерелами аудіо високої роздільної здатності, включаючи DSD та 192 кГц / 24-бітний FLAC. Для потоків нижчої роздільної здатності Sony Sony надає свою технологію – DSEE HX, яка покликана додавати втрачені частоти шляхом інтерполяції. Звичайно, в реальності отриманий звук не «перевершує за якістю CD», але все ж стає трохи яскравішим і насиченішим.

Комунікативні можливості саундбару дозволяють йому подружитися з різноманітними проводними і бездротовими пристроями і фактично підвищують статус пристрою від «звукового придатку» до телевізора до домашньої мультимедійної мікросистеми.

Телевізор і мультимедійну приставку можна підключити за допомогою одного з двох роз’ємів HDMI, і в цьому випадку система розуміє 16 сучасних форматів звуку, серед яких: LPCM 7.1ch, Dolby Atmos (TrueHD / Digital Plus), DTS-ES Discrete 6.1 / Matrix 6.1, DTS: X, DSD (.dsf і .dff) т. і.

 

Відтворення низькочастотного звукового діапазону доручено зовнішньому активному сабвуферу. Виконаний він у вузькому і високому корпусі з MDF. Дизайнерський акцент зроблений на великий порт фазоінвертора, розтруб якого виблискує рояльним лаком на лицьовій панелі, затягнутою акустично прозорою тканиною. Довгоходовий драйвер діаметром 16 см розташований трохи вище і майже непомітний.

 

На пульті ДК є окремі кнопки з попередньо встановленими режимами: кіно, музика, спорт, новини і ігровий режим. Зрозуміло, що кожна позиція потребує виділення потрібних частот (наприклад, мовного діапазону) і приглушення неактуальних.  Але теорія, зазвичай, нерідко розходиться з практикою – скажімо, бойовики більш ефектно виглядали на «музиці», так що є сенс спробувати різні варіанти під конкретний відеофайл. В режимі Night при малій гучності звук більш виразний, особливо, діалоги. А якщо звучання не збігається із зображенням, саундбар допоможе встановити належну затримку звуку. Звуковий процесор тут більше орієнтований на практичність, ніж на ефемерну «натуральність». HT-ZF9 здатний створити ілюзію звукової сцени не тільки по її висоті і ширині, але й підкреслює просторову глибину, хоча і без зайвого емоційного занурення. Будемо обʼєктивними: справа тут в конструктивних обмеженнях, і три широкосмугових динаміка – все же не десяток окремих ВЧ- і СЧ/НЧ-диффузорів з декількома виділеними підсилювачами, як у деяких саундбарів. На цьому фоні дана модель виглядає цілком пристойно.

 

пульт дистанционного управления домашний кинотеатр

 

 

Аудіозаписи у виконанні Sony HT-ZF9 звучать також непогано. Композиція Vynnaya Ya від DakhaBrakha прозвучала легко і збалансовано. Бас не надто глибокий, але динамічний. Звучання композиції Time від ONUKA – чітке і проникливе. З класикою, звісно, складніше: аби передати нюанси масштабних симфонічних творів в некомпресованих записах системі не вистачає динамічного діапазону. До речі, під час прослуховування аудіо не полінуйтесь перемикати режими звукових установок.

 

Саундбар Sony HT-ZF9 не претендує на витончене звучання. Однак він має розгалужені варіанти використання. Насамперед, ця система стане в нагоді користувачам, яких цілком задовольняє якість звуку від вбудованих динаміків телевізора чи недорогих бездротових колонок. На цьому фоні обʼємний звук (хоча і віртуальний), а також широкі комутаційні можливості будуть справжньою знахідкою.

 

 

Оцінки:

Дизайн …………………………………………7

Технологія……………………………….8

Конструкція і виконання ………….7

Комутація ……………………………….8

Звук ………………………………………..7

Ціна/якість………………………………8

Вердикт:…………………………………7,5

Автор публикации

не в сети 12 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий