Авто Обзоры

Helix M Six DSP автомобільний підсилювач

HELIX M SIX DSP усилитель підсилювач 6-канальний

Підсилювачі HELIX M відомі своєю компактністю та сучасним виконанням. Наразі HELIX оснащує сигнальним процесором новий шестиканальний підсилювач M SIX DSP. Його концепція така сама, що й у M FOUR DSP: схема підсилювача збережена, а аналогова плата доповнена сигнальним процесором. Найприємніше те, що M SIX DSP має технологію DSP, яку ми знаходимо у всіх продуктах брендів Audiotec Fischer, Brax, Match і HELIX.

HELIX M SIX DSP – це більше, аніж ще один шестиканальний підсилювач – ймовірніше, незважаючи на невеликі розміри, ви маєте справу з потужним центром керування, який має на загал не менше десяти каналів DSP з гнучкими можливостями обробки. Крім того, підсилювач забезпечує достатню вихідну потужність і має приголомшливе співвідношення ціни та якості у поєднанні з фантастичним набором функцій. 

Незважаючи на широкий спектр функцій та величезну вихідну потужність, M SIX DSP має класичний компактний дизайн HELIX з характерними лініями.

Підсилювач M SIX DSP може застосовуватись для системи з будь-якою концепцією з кількістю каналів до 10, що насправді досить багато. Секція внутрішнього підсилювача M SIX DSP надзвичайно різноманітна – вона може працювати або в 6-канальному режимі, або завдяки мостовому включенню також може бути налаштована як 5-, 4- або навіть 3-канальна. Але це ще не все – за наявності чотирьох виходів підсилювача звукова система може бути розширена і збільшена до 10 каналів.

У поєднанні з іншими підсилювачами серії M (M ONE X, M ONE, M FOUR або M SIX) можливостей для розширення кількості каналів потужності більш ніж достатньо. Це уможливлює створювати складні, але доступні і, насамперед, компактні багатоканальні системи з неймовірною продуктивністю.

Щодо апаратного забезпечення, M SIX DSP має шість високорівневих входів, завдяки чому він ідеально підходить для модернізації автомобілів марок BMW та Mercedes. Сучасна схема 3-го покоління ADEP.3 (Advanced Diagnostics Error Protection) дозволяє уникнути всіляких помилок, які виникають під час підключення підсилювача. Окрім того, чотири виходи нормуючого підсилювача з вихідною напругою 6 вольт забезпечують більш ніж достатній рівень для керування будь-яким додатково підключеним підсилювачем.

Helix M Six DSP автомобільний підсилювач
Роз’єми та блоки управління

Плата M SIX DSP акуратно сконструйована, має досить компактний блок живлення та абсолютно сучасну схему підсилення. Зокрема, HELIX замість звичайних транзисторів в кінцевому посиленні використовуються інтегральні схеми підсилювача. Підсилювач потужності також додатково отримав трохи електроніки, тому він однаково добре працює як на 4, так і на 2 Ом.

Потужний 32-бітний контролер гарантує, що власна платформа ACO також є у M SIX DSP. В основі лежить мікросхема DSP ADAU1452 від Analog Devices, яка також керує більшістю інших продуктів компанії DSP. І з перетворювачами також усе на дуже високому рівні. Два чотириканальні АЦП від Burr Brown обслуговують входи, а два ЦАП на задній панелі спільно використовуютьцифроаналогове перетворення у вигляді восьмиканального чіпа Burr Brown і двоканального ЦАП від AKM, так що M SIX DSP обробляє 10 вихідних каналів.

автомобільний підсилювач плата
Так виглядає плата: вона акуратна і дуже компактна

Адаптація до сучасних звукових систем OE за рахунок збільшення кількості входів має значний вплив на складність маршрутизації сигналу всередині підсилювача. Особливо, коли кілька вхідних сигналів змішуються разом, а потім знову розподіляються на багатоканальні системи, традиційні концепції маршрутизації швидко досягають своїх меж як з точки зору реалізації, так і з точки зору зручності в використанні. Новітня багатоступенева «обробка віртуальних каналів» від Audiotec Fischer, поєднуючись із зручним програмним забезпеченням DSP PC-Tool спрощує реалізацію дуже складних системних конфігурацій.

Алгоритми оптимізації центру, фронту та басу можна активувати за допомогою функції FX. Стосовно функції Real Center, то сигнал центрального каналу обчислюється шляхом обробки реального звуку. Для центру та фронту є розширювач частот, який впливає на відтворення, наприклад, голосів. Передній фронт також можна «розсунути». Обробка басів включає функцію SubXpander, завдяки якій до музики додаються низькі тони, створюючи таким чином субгармоніки до існуючих частот. Також є динамічне посилення басів залежно від гучності відтворення. Це дуже добре допомагає, наприклад, у заводських системах з низькочастотними та сабвуферними динаміками. Для всіх функцій ефектів передбачено регулятори налаштування.

M SIX DSP підсилювач
Технології, застосовані у M SIX DSP

Крім того, підтримуються новітні функції програмного забезпечення для ПК. Функція вимірювання частотної характеристики в реальному часі з додатковим мікрофоном RTA була доповнена – за бажанням RTA може автоматично регулювати еквалайзери, пороги допуску та кількість регулювань. Крім акустичних вимірювань, є також ISA (аналізатор вхідних сигналів) для простого аналізу та компенсації вхідних сигналів OE-радіостанцій, які вже включають заводські налаштування.

Наприклад, якщо ви підключили лінії гучномовців автомобіля до входів DSP, ви можете визначити, який сигнал надходить. PC Tool пропонує вимірювання частотної характеристики всіх вхідних каналів, щоб можна відразу побачити, чи є повнодіапазонний сигнал. Існує також ATM (автоматичний вимір часу), який забезпечує повністю автоматичний вимір часу роботи та налаштування всієї системи.

Перевага тут полягає в тому, що сигнал вимірювання відтворюється у вигляді звукового файлу як музичний твір через головний пристрій, що можливо у всіх автомобілях. Потім вимірювання виконується за допомогою запрограмованих компанією вимірювальних сигналів, при цьому час роботи всіх гучномовців в системі порівнюється з еталонним гучномовцем, а потім розраховується. Також увімкнено розширену функцію імпорту налаштувань, яка тепер доступна і для входів.

Режим енергозбереження включено до базових налаштувань. Це дозволяє значно знизити енергоспоживання підсилювачів, підключених до M SIX DSP за відсутності вхідного сигналу більше ніж 60 секунд. Після увімкнення режиму енергозбереження підключені підсилювачі будуть вимкнені.

Імпульсне джерело живлення HELIX M SIX DSP забезпечує постійну внутрішню напругу живлення, навіть якщо напруга акумулятора падає до 6 вольт під час запуску джерела живлення.

M SIX DSP також дуже добре справляється з відтворенням звуку – він впевнений, відкритий, з масштабною звуковою сценою. Завдяки великому запасу потужності звук наповнюється силою і за потреби видає чудові баси на великій гучності. M SIX DSP не заощаджує на роздільній здатності та деталізації, так що слухати музику з ним дуже приємно.

Технічні характеристики:

  • Клас підсилювача: D
  • Кількість каналів:  6
  • Потужність RMS 4 Ом (14,4 В), Вт: 6 х 100
  • Потужність RMS 2 Ом (14,4 В), Вт: 6 х 100
  • Потужність RMS 4 Ом (мостовий режим), Вт: 3 х 200
  • Мінімально допустиме навантаження, Ом: 2 (поканальний режим) / 4 (мостовий режим)
  • Частотний діапазон, Гц: 20–22 000
  • Співвідношення сигнал/шум, дБ: 102/105
  • Коефіцієнт гармонічних спотворень, %: <0,03/0,005
  • Робоча напруга, В: 10,5–16
  • Розміри (Ш х В х Г), мм: 320 х 50 х 154
Helix M Six DSP комплектація
Helix M Six DSP комплектація

Pro:  Широкий спектр функцій. Велика вихідна потужність. Адаптація до сучасних звукових систем OE. Висока якість звучання 

Contra: Відсутній порт розширення для модулів HELIX HEC ВТ, а значить відсутня бездротова потокова передача музики

Resume: На загал, M SIX DSP – це всебічно розвинений пристрій, який з його чудовим оснащенням ідеально підходить як центр управління для багатьох Hi-Fi систем 

Автор публикации

не в сети 4 часа

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий