Тест

Звукова панель TCL TS8132

TCL TS8132 звукова панель

Роздрібна ціна: Є350

TS8132 — це нова звукова панель від виробника TCL, яка пропонує Dolby Atmos і яка може похизуватися дуже розумною ціною.

Минулого року ми розглядали інноваційну і досить ексцентричну звукову панель від TCL, TS9030 RAY‑DANZ. Наступна версія від TCL — TS8132, яку ми тестуємо тут, є моделлю нижчого класу, але також і зовсім іншим пристроєм з огляду на його технічну сторону. Цей саундбар — для кіно і не тільки.

Після анонсу TCL TS8132 на виставці CES 2021 в Лас-Вегасі пройшло чимало часу. Презентація в Штатах мала досить стислий формат, оскільки головною темою все ж був випуск нової лінійки телевізорів TCL, і про саундбар йшлося як про додаток до них.

І ось нарешті з’явилась можливість з’ясувати, які рішення китайський виробник втілив в цей прилад для домашнього кіно­театру.

Комплект складається власне з самої панелі та сабвуфера. Архітектура звукових каналів визначається як 3.1.2. Що це означає?

«3» — це три канали на передній панелі з фронтальним розташуванням, два з яких — фронти та один посередині — центральний спікер. Фронти, лівий та правий, зі свого боку складаються з одного середньочастотника та твітера на кожний канал.

Центральний канал реалізується одним мідбасом овальної форми та додатковим отвором, що підвищує ефективність центрального каналу. На загал, у бік слухача звук випромінюється з п’яти динамиків трьома каналами.

Далі. «1» — це сабвуфер в окремому закритому корпусі з фазоінвертором та підсилювачем класу D, що живиться від мережі 220 В, але з головним пристроєм сполучається бездротово.

«2» — остання цифра в нашому ребусі. Це ще два драйвера, що розташовані в тому самому корпусі панелі, але спрямовані вертикально вгору (у напрямку стелі) для надання звуку просторовості.

Таким чином, безпосередньо у панель вбудовано 7 динамиків, ну і плюс активний саб. Останній, на відміну від решти паперових, зібраний з поліуретановим 5,25-дюймовим конусом. Весь «мозок» системи компактно розміщено в самій панелі з двох сторін. Процесор, чіпи, ВТ-антена та блок Wi-Fi з лівого боку, все інше — праворуч.

Розміри системи (панель 100 см, саб — 35 см) та мінімалістичний дизайн передбачають певну звукову свободу, що додає зручності в невеличких приміщеннях, оскільки більшість споживачів прагне, аби акустичні системи домашнього кінотеатру не привертали до себе зайвої уваги.

Щодо дисплею. У затемненій кімнаті він заяскравий, але яскравість можна регулювати на пульті ДК. Усі повідомлення на екрані вимикаються через кілька секунд. Шкода, що сам дисплей, на наш погляд, дещо замалий.

TS8132 здатний обробляти аудіосигнали Dolby Atmos, а також пропонує слухачеві завдяки Upmix розширити ефект «віртуальної багатоканалки» до 5.1.2 каналів. Відповідно до контенту звукова панорама суттєво змінюється.

На задній частині панелі розташовані два роз’єми HDMI 2.0 (вхід/вихід), які забезпечують відтворення контенту 4K при 60 кадрів в секунду, а також HDR10, HLG і Dolby Vision.

Також TS8132 оснащений роз’ємом HDMI з eARC (поліпшеним реверсивним аудіоканалом) для підключення до телевізора. Тоді використання звукової панелі в цілому буде простішим, ніж будь-коли, — за допомогою всього одного кабеля. Підтримуються всі аудіоформати, а також 4K pass-through (наскрізний пропуск 4К), сумісний з Dolby Vision. Для телевізорів без портів HDMI є також оптичне з’єднання.

Відтворення аудіо-і відеоконтенту відбувається за допомогою кнопок на верхній частині звукової панелі або пульта ДК, що входить в комплект поставки. Ми налаштовували систему в різних приміщеннях, використовуючи пристрої з вбудованим помічником Google Assistant, а також з iPhone, хоча те саме можна зробити з iPad, HomePod або Apple TV (на пристроях iOS голосові команди обробляє Siri).

Серед недоліків можна назвати відсутність в комплекті програмного забезпечення для повного керування системою, хоча пульта ДК, сенсорних кнопок на панелі та здатність відтворення стримінгового сервісу зрештою достатньо.

Сам пульт ДК функціонально чудовий. Приємністю є те, що можна швидко налаштувати низькі/високі частоти та перемикатися між чотирма режимами звуку: Movie-Music-TV-Night, хоча останній активується тривалим натисканням іншої кнопки. Цей нічний режим, щоправда, дуже радикальний — здається, що сабвуфер просто вимкнений.

На пульті ми також бачимо кнопку Passthru. Якщо ви виберете її, звук із підключеного джерела буде переданий прямо в телевізор, без відтворення на звуковій панелі. Нам не дуже зрозуміло, за яких обставин це буде корисно (можливо, це така собі ретроспектива?)

На борту системи є Chromecast та AirPlay 2. Підключити TS8132 до мережі Wi-Fi можна за допомогою Google Home, де звукова панель автоматично відображатиметься як пристрій для налаштування, або через Wi-Fi на iPhone, чи iPad. TS8132 з’явиться там як динамік AirPlay, який ще не налаштовано. Не має значення, який із цих двох шляхів обирається, налаштовувати Google Home у будь-якому разі доведеться, якщо є бажання керувати звуковою панеллю TCL голосом через Google Assistant. До речі, підтримка Alexa також є, але допоки Amazon не підтримує українську, це наразі неактуально.

Колаборація системи з відео здається нам доволі переконливою. Всі сцени з саундтреками Dolby Atmos відтворюються краще завдяки двом стельовим динамікам. Так, у фільмі «Годзілла проти Конгу» (2021) достатньо спецефектів, аби зануритися у світ тривимірного звучання. Переміщення гелікоптерів, тупіт тварин створюють необхідну звукову картину.

Сильною стороною панелі є центральний канал, який гарно відтворює діалоги, а твітери надають дзюрчанню струмка, пташному співу чи шуму вітру натуральності.

Як ми казали раніше, цей саундбар — для кіно і не тільки. TS8132 здатний бути ще й акустичною системою для відтворення аудіоконтенту. Завдяки функціям Chromecast, підтримці Apple AirPlay, Hey Google і Alexa значно полегшується можливість під’єднатися до популярних аудіоекосистем. Серед підтримуваних кодеків — FLAC і MP3.

TCL TS8132 технічні характеристики

Щодо музики, то відтворюється вона не дуже переконливо. Так, скажімо, Shape Of My Heart не дає сприйняття присутності гітари під боком, а Sting співає наче в ліфті. Приблизно так звучить і Концерт №2 Рахманінова або Focus of H.E.R. Отже, критичне прослуховування трохи розчаровує, і якщо слухач має особливі вимоги до відтворення музики, треба шукати іншу систему. В той же час, якщо ви не відносите себе до клану меломанів, музика у фоновому режимі — why not? Можемо запевнити, це точно краще за стрімінговий звук у смартфоні.

Варто зауважити, що комплект TCL TS8132 надійде в продаж в червні-липні 2021 року, при всьому наборі функцій та мінімалістичному дизайні має непогані шанси на успіх, і до того ж має конкурентну ціну.

TCL TS8132 відгуки

До преміум-­сегменту свій виріб, TS8132, китайська компанія відносити не збиралася, однак поскаржитися на саундбар було би вкрай несправедливо. Вартість 350 євро саундбар з великою кількістю опцій та збільшеною потужністю відпрацьовує на всі 100%. Так, ми відмічали недоліки при відтворенні музики та низьких частот, але маючи приміщення невеликих розмірів та сусідів за стіною такий прилад може бути знахідкою для тих, хто полюбляє сучасні фільми, особливо з просторовими спецефектами, і не дуже вибагливий до аудіофільського звучання.

TCL TS8132 технічні характеристики

  • Тип системи: активний
  • Кількість каналів: 3.1.2
  • Підключення: вихід 1×HDMI, вхід 1хHDMI, цифровий оптичний ×1
  • Бездротові функції: Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay, Chromecast
  • USB: 1 × 5.0
  • Потужність системи, Вт: 350
  • Чутливість, дБ: 100
  • Кількість діапазонів: 3-смуговий
  • ARC: ARC, 4K Video Pass, HDR10, HDR HLG (Hybrid Log-Gamma (HLG), HDR Dolby Vision
  • Формати об’ємного звуку: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus
  • Корисні додатки PlayMarket: Google Home та Amazon Echo
  • Сумісність з кодеками: FLAC, MP3
  • Потокові послуги: Spotify, Tidal
  • Керування через: дисплей, ДК, iOS, Android
  • Голосові помічники: Siri, Alexa, Hey Google
  • Тип сабвуфера: активний
  • Підключення сабвуфера: до панелі — бездротовий, до мережі 220 В — дротовий
  • Розміри сабвуфера, (Ш × Г × В), см: 20 × 20 × 32,5
  • Розміри звукової панелі, (Ш м Г × В), см: 100 м 13 м 6,5
  • Загальна вага, кг: 6,8

TCL TS8132 плюси

     Відмінне відтворення діалогів та кіноефектів

     Гарне співвідношення ціна/якість

     Безліч варіантів потокового сервісу та Bluetooth 5.0

     Голосове управління

TCL TS8132 мінуси

     Сабвуферу бракує глибини відтворення басів

     Замалий дисплей

     Відсутня підтримка DTS

Оцінки

Дизайн……………………….. 8

Технологія…………………… 8

Конструкція та виконання 8

Звук……………………………. 7

Ціна/якість………………….. 9

Вердикт……………………. 8,0

Автор публикации

не в сети 7 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1053Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий