Авто

Компонентна акустична система Audison AK 6.5 C2

Компонентная акустическая система Audison AK 6.5 C2 тест

Роздрібна ціна: €120

 

На сьогоднішній день — це найдоступніша двосмугова акустика під брендом Audison. Причому, якщо зовні комплект чимось і схожий на старий добрий Audison APK 165, то за своєю суттю він геть інший.

 

Акустика 2-омна, хоча при таких характеристиках інші виробники назвали б її 3-омною.

Нові НЧ/СЧ-динаміки AP 6.5 C2 розроблені на базі добре відомої 2-х омной моделі AP 6.5 Ω2. Зовні вони практично не відрізняються — ті ж дифузори й корзина. Ті ж багатохвильові верхні підвіси, через які багато хто чомусь вважає їх «естрадними». Єдина зовнішня відмінність динаміків AP 6.5 C2 від базових AP 6.5 та AP 6.5 Ω2 — це клеми. У тих вони подвійні, а тут одинарні.

 

 

акустика AK 6.5 C2 серия Audison Prima клеммы динамиков

 

Параметри дифузора і магнітної системи НЧ/СЧ-динаміка спроектовані за допомогою методу кінцевих елементів (Finite Element Method) та вимірювального обладнання Klippel R&D Scan Vibrometer. Динаміки оснащені магнітом 85 × 32 × 15 мм. Компактна звукова котушка 25 × 10 мм намотана легким алюмінієвим дротом з мідним покриттям (CCAW — Copper Clad Aluminium Wire). Конструкція динаміка вирізняється високою надійністю, сталева штампована корзина має спеціальне покриттям, що захищає від подряпин, відколів і корозії.

 

AK 6.5 C2 Audison Prima материал диффузоров

 

Зниження номінального опору динаміка з 4 до 2 Ом дало приблизно подвійний приріст потужності з тим самим підсилювачем. Нові AP 6.5 C2 вирізняються й видатним рівнем чутливості 94 дБ/1 Вт/м. Дифузор виготовлений з пресованої целюлози, яка має малу вагу та гарні характеристики внутрішнього демпфування. Трьохвильовий підвіс із профілем «Triple Wave» з термополіуретану точно контролює його переміщення. Маса рухомої системи складає всього 11,5 г. Конус разом із центральним ковпачком утво­рює фірмовий профіль V-Cone. При малій висоті його конструктивна жорсткість висока, що позначається на звуці позитивним чином.

 

 

AK 6.5 C2 Audison монтажная глубина динамиков

 

Монтажна глибина динаміків — 58 мм, отож у штатні місця вони стають без проблем. Для такої установки захисні грилі не потрібні. Але якщо раптом знадобляться — є опціональні, їх модельний індекс — Audison APG 6.5.

 

AP 1 C2 твиттеры акустика купить

 

Нові твітери AP 1 C2 трохи нагадують Hertz C 26 із серії Hertz Cento. Втім, схожість тут теж тільки зовнішня. АР 1 С2 мають значно «відкритіший» дизайн передньої панелі на відміну від «стандартної» моделі АР 1. У них надлегкий 26-мм купол з матеріалу Tetolon (штучний шовк), широкий напівхвильовий підвіс та 20-мм звукова котушка, що охлаждується феромагнітною рідиною.

 

Профіль купола, геометрія фронтальних фланців корпусу й форма захисного гриля у вигляді тонких спиць спроектовані за допомогою передового моделювання акустичних процесів за методом кінцевих елементів (FEM). Завдяки цьому частотна характеристика АР 1 С2 дуже протяжна у високочастотну область і має рівну форму, в тому числі й поза віссю симетрії. Низька резонансна частота 1500 Гц спрощує узгодження частотних діапазонів. Твітери мають дуже компактні розміри, а комплектні аксесуари дозволяють встановити їх практично в будь-які відповідні штатні місця без втрати якості звучання через вплив оригінальних сіток, які найчастіше мають посередні акустичні характерис­тики.

 

Виконання кросоверів роздільне — ФНЧ і ФВЧ у своїх корпусах. Самі корпуси дуже маленькі й легкі. Дротові кросовери APCX TW C2 та APCX WF C2 полегшують монтаж і підключення системи у тих автомобілях, де штатні місця для твітерів розташовані не у дверях, а в панелі приладів або у стійках лобового скла. Кріпити їх можна прямо до штатної провод­ки. Для цього навіть вушка передбачені, а в комплект вкладені нейлонові хомути.

 

Компонентна акустична система Audison AK 6.5 C2 кросовери

 

Кросовери «асиметричні» — у мідбасовій ланці перший порядок, а для твітера — другий. Такий дизайн має більш рівну фазочастотну характеристику — 12 дБ/окт. для фільтра високих частот (Hi-Pass) і 6 дБ/окт. для фільтра низьких частот (Lo‑Pass). За словами Elettromedia, при цьому в реальній інсталяції смуги зведуться з мінімальними фазовими спотвореннями.

 

Виробник стверджує, що відносно висока частота розділу 4 кГц і компоненти кросоверів були обрані з точки зору надійності роботи при високій потужності, що підводиться. Паспортне значення допустимої потужності, виміряної за допомогою шумового сигналу, пропущеного через смуговий фільтр в діапазоні 45–1440 Гц, становить 100 Вт RMS. Виконання роз’ємів кросоверів і маркування проводів істотно полегшують підключення до штатної аудіопроводки, з мінімальною ймовірністю помилок у полярності (+/-).

 

Про звучання. При підключенні НЧ/СЧ-динаміків безпосередньо без фільтрів та великому розвороті звучання на СЧ виходило більш чітким і відкритим. Коли ж динаміки видно під відносно невеликим кутом, звучання спрощувалося і втрачало грунтовність, а з фільтрами ставало комфортнішим, сприймалося природніше. У реальній інсталяції варто спробувати обидва варіанти — з фільтрами і без них. Результат того вартий.

 

Про твітери. В цілому ВЧ ясні. При направленні «в лоб» від загальної звукової картинки не відриваються, сприймаються цілісно, ​​хоча й трохи акцентовано. Порівняно з більш дорогими Audison APK 165P характер верхів трохи сухіший. Але є і великий плюс — якщо APK 165P бажано встановити відкрито та направити в салон, то в нових AK 6.5 C2 можна пограти з розворотом твітерів або зовсім заховати їх під штатні сітки. Під невеликим кутом звучання виходить навіть більш збалансованим.

 

Найцікавіше і найважливіше — у відмінності нових мідбасових динаміків AP 6.5 C2 від базових AP 6.5 Ω2. Хоча зовні вони не відрізняються, бас у них зовсім інший — він глибший й більш артикульований. Причому ця різниця закладена на інженерному рівні. Audison AP 6.5 спочатку були заточені під якісний апгрейд штатного аудіо, особливо їх двухомна версія AP 6.5 Ω2. Щоб забезпечити їм достатню чутливість, рухливі системи були максимально полегшені. А щоб штатні підсилювачі не розхитували їх, підвіси зробили трохи жорсткішими, ніж зазвичай.

 

Все це призвело до підвищення резонансної частоти (~78 Гц). Щоб уникнути суб’єктивної нестачі басу, добротність динаміка вивели на рівень 0,71 — компроміс між якістю та кількістю. Внаслідок динаміки в сабвуферні частоти не залізають, не змушують двері ходити ходуном, і при цьому їх можна спокійно стикувати із більшістю 10-дюймових сабвуферів. Тобто, на виході без глобального доопрацювання штатних місць отримуємо збалансовану й узгоджену систему, але вже набагато вищу за рівнем. Це і є концепція Prima.

 

Audison AK 6.5 C2 акустика для машины авто

 

Нові Audison AK 6.5 C2 зроблені інакше. Хоч цей комплект і орієнтований під штатні місця, він має більш широке застосування, ніж зі штатним підсилювачем. Мотори сильніші, підвіси трохи м’якші. Внаслідок динаміки грають глибше й з кращим контролем, бас опрацьовується рельєфніше. І якщо в налаштуваннях головного пристрою трохи додати басу, динаміки не починають гудіти, бас не стає в’ялим, а зберігає тактильність — бас-бочка штовхає в груди.

 

Audison AK 6.5 C2 комплектация

 

Усе це — результат грамотного інженерного підходу. З появою в Elettromedia програм Comsol Multiphysics і комплексу Klippel проектування вийшло на абсолютно новий рівень. Методики спочатку обкатувалися на акустиці Thesis другого покоління. А зараз отриманий досвід застосовується і в масових моделях.

 

З появою AK 6.5 C2 модельний ряд не просто посилився, але й вишикувався логічно. Якщо потрібен простий, але якісний апгрейд штатки — беріть окремі динаміки базової серії або один з комплектів на їх основі. Якщо хочете серйозніше — беріть комплект Audison APK 165P — тут для динаміків не гріх і подіуми зробити, і твітери витягнути зі штатних місць, та й у цілому з процесорним підсилювачем вийде саме те.

 

А ось новий комплект Audison AK 6.5 C2 займає проміжне положення — він і під установку в штатні місця оптимізований, і має більше можливостей для роботи з нормальними підсилювачами.

 

2-смугові акустичні системи AK 6.5 C2 з серії Audison Prima

 

Технічні характеристики Audison AK 6.5 C2

 

  • Максимальна потужність, Вт: 300
  • Потужність RMS, Вт: 100
  • Імпеданс, Ом: 2
  • Чутливість (2,83 В/1 м), дБ: 94
  • Частотний діапазон, Гц: 45-20 000
  • Кросовер: 4000 Гц, 6/12 дБ/окт.
  • Матеріал ВЧ-дифузора: Tetolon
  • Матеріал НЧ-дифузора: папір
  • Монтажна глибина НЧ-динаміка, мм: 58,5

 

 

Pro

    + Мала монтажна глибина динаміків

    + Висока чутливість динаміків

    + Низькі спотворення у НЧ/СЧ-динаміків

    + Смуги зведені з урахуванням типових особливостей штатних місць

    + Твітери допускають установку під штатні сітки

    + Зручне роздільне виконання кросоверів

 

Contra

    Серйозних мінусів не виявлено

 

 

Оцінки

Дизайн………………………. 8

Технологія…………………. 8

Конструкція і виконання 9

Комутація………………….. 8

Звук………………………….. 8

Ціна/якість…………………. 9

 

Вердикт………………….. 8,3

 

 

Автор публикации

не в сети 9 часов

Stereo News

С 1994 года украинское «Stereo & Video», освещает новинки и события, проводит тесты аудио-видео-мультимедийной техники.
Комментарии: 4Публикации: 1050Регистрация: 25-01-2019

Добавить комментарий